Merkezi Filtrasyon Sistemleri


Merkezi Filtrasyon Sistemleri

Filtrasyon sıvıdaki katı parçacıkların sıvının geçmesine izin veren ancak katı parçacıkları tutan bir ortaı kullanılarak yapılan işleme verilen isimdir. Bunlar arıtılmış sıvı ya da sıvıdan uzaklaştırılan katı parçacıklar olabilmektedir. Kimyasalların üretiminde kullanılan bazı işlemlerde hem sıvı süzüntü hem de katı filtre keki geri kazanılır. Elektrik, ışık ve ses gibi diğer ortamlar da filtrelenebilir özelliktedirler.

Sıvı filtrasyon, bir sıvı akışında asılı kalan katı parçacıkları, safsızlıkları ve kirleticileri çıkarma işlemine verilen isimdir. Sıvı filtrasyonu, filtreleme sistemlerinin bir sıvı akışından katı parçacıkları uzaklaştırmasını sağlayan gözenekli mekanizmalardır. Endüstriyel işlemler, çeşitli aşamalarda (örneğin ilk karıştırma sırasında veya belirli kimyasal reaksiyonlardan sonra) istenmeyen katılarla kolayca kirlenebilen çeşitli sıvılara dayanır. Sıvı filtreleme kritik sıvıları bu tür istenmeyen maddelerden temizlemek için kullanılan yaygın bir yöntemdir. 

Sektördeki çok çeşitli ihtiyaçları karşılamak için üreticiler belirli uygulamalar için bir dizi farklı özel ve yarı özel sıvı filtreleme sistemi oluşturur. Bu farklı sistemlerin tümü, kullanıldıkları filtre ortamının türüne göre kategorize edilebilir.

Filtre ortamı bir filtrenin gerçekten çalışmasını sağlayan malzemedir. Sıvının temizlenmesini sağlayan kimyasal, mat veya bariyerdir. Filtre ortamı üç ana ortam kategorisine ayrılabilir.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Mekanik
• Kimyasal
• Biyolojik

Mekanik: Sıvı filtrasyonunun en temel şekli, inert (veya kimyasal olarak aktif olmayan) mekanik sıvı filtrelerine bağlıdır. Bu tip sıvı filtresi, sıvıyı fiziksel veya mekanik olarak süzerek yabancı maddeleri giderir. Küçük boşluklarla gömüldükleri için mekanik filtreler, daha büyük katı parçacıkları bloke ederken filtrelenen sıvının (veya süzüntünün) geçmesini sağlar.

Mekanik sıvı filtreleri çeşitliliğe göre işaretlenir. Yüzey filtreleri (diğer katıları tutan bir katı) veya derinlik filtreleri (katıları tutan bir malzeme yatağı) şeklinde olabilirler. Ayrıca, hem organik hem de sentetik malzemelerden oluşabilirler. Organik ortam malzemeleri arasında karbon, granit, kum, turba ve daha fazlası bulunur. Popüler sentetik ortamlar arasında, her ikisi de farklı filtre türlerine uyacak şekilde fiziksel olarak kolayca değiştirilebilen mikrofiber ve multifilament ağ gibi eğrilmiş malzemeler bulunur. Mekanik filtre ortamı ayrıca çok kabadan çok inceye kadar çeşitli gözeneklerde mevcuttur. Bu filtrelerin önemli bir avantajı, uzun ömürlü olmalarıdır.

Membran filtreler ve filtre torbalarıiki yaygın mekanik filtre türüdür. Membran filtreler, tipik olarak kağıt veya selülozdan oluşan çok ince filtrelerdir ve yüksek hassasiyetli uygulamalarda (tıbbi laboratuvar gibi) yararlı oldukları kanıtlanmıştır. Filtre torbaları, birçok teknik ve endüstriyel uygulamada kullanılan etkili filtre türleridir. Genellikle pamuklu kumaştan yapılan bu filtreler, metal halkalara takılır ve filtre (sıcak) sıvı, torbadan aşağı veya yukarı doğru geçerken. Torba filtreler, kapalı bir alan içindeki katıları yakalama yetenekleri ve katı çökelmeyi ve tıkanmayı azaltma eğilimleri açısından değerlidir. Yüksek alan ve yüksek filtrasyon verimliliğine sahip torba filtreler gibi gelişmiş torba filtre formları da mevcuttur.

Kimyasal: Bir kimyasal sıvı filtresi, belirli malzemeleri bir sıvıdan kimyasal bir değişim yoluyla ayırmak için kullanılabilen herhangi bir ekipman türü olarak tanımlanır. Süzgeçler ve kartuş filtreler içeren bu filtre türü, iyon değişim reçineleri ve aktif karbonlar gibi emiciler kullanarak sıvıyı temizler. Kimyasal filtreler çözünen saflaştırmayı içeren uygulamalar için tercih edilen filtre türüdür. Kartuş filtreler, katıları filtreleme ortamını oluşturan çubukların dışında toplayarak sıvıyı filtreleyen yaygın bir kimyasal filtre türüdür.

Biyolojik: Biyolojik filtreler hem inert hem de iyi bakterileri barındırabilen ortamlar kullanır. Bakteriler, çözünmüş katıların toksisitesini parçalamaktan sorumlu oldukları için bu tür filtreler için önemlidir. Çoğu zaman biyolojik filtreler, toksik atıkları daha az toksik atıklara (bir akvaryumda olduğu gibi) dönüştürerek çalışır; ayrıca, genellikle kimyasal ve mekanik yöntemlerle birlikte kullanılırlar. Biyolojik filtrasyon için özel olarak bakteri üreme alanları sağlayan bazı filtreler, güç filtrelerini (suyu bir pompa ile filtreden geçiren) ve çeşitli sünger filtreleri içerir. Biyolojik filtreler, çalışamayacak kadar tıkanmadıkça değiştirilmemelidir.

TR EN

Copyright © 2024

Web Tasarım birNC

KUSURSUZ

ÇÖZÜMLERİMİZ

EKONN A.Ş
Pzt. Cum. 09:00 - 18:00



Orhan Gazi Mahallesi 1720 Sokak No: 1, 34538
Esenyurt/İstanbul
Copyright © 2024
Web Tasarım birNC
Talep Formu WhatsApp Destek